torsdag den 31. marts 2011

3 gange tilbehør

Nogle dage gider jeg bare ikke kød. I søndags lavede jeg derfor en tallerken med tre slags tilbehør.

Madmuffin med baslikumfeta og purløg. De er ret sjove, og egner sig godt som tilbehør til supper, eller som her til en salat. De er også gode til madpakken. Jeg brugte basilikum-salatosten fra Løgismose, som var i goodiebag(en) - men man kan sagtens bruge alm. salatost eller feta, tilsæt så evt. lidt frisk basilikum i stedet.




Salat med syltede peberfrugter. Peberfrugterne bliver meget kraftige i smagen, når de laves på denne måde, hvor de bliver bagt i ovnen og derefter flået. De syltede peberfrugter og madmuffins kan bages samtidig, da de begge kræver en varm ovn på 250 grader. Peberfrugterne skal dog bages i lidt længere tid, end de specielle madmuffins. Ang. peberfrugterne er det meget vigtigt at ovnen er forvarmet. Peberfrugterne skal gerne have et "varmechok", da skinnet, som skal pilles af, løsner sig bedre, hvis det får kraftig varme fra start. Lav evt. en stor portion, de kan sagtens holde sig i nogle dage på køl.



Kartoffel-jordskokkekage. Lækkert tilbehør til div. retter med kød og grønt. Kan med fordel laves i forvejen. Den kan også laves med andre rodfrugter.  




Madmuffins med basilikumfeta og purløg

Ca. 6 stk.


4 dl hvedemel
1 spsk bagepulver
1 tsk sukker
1/4 tsk salt
50 g blødt smør
2 dl mælk
50 g fetaost, smuldret 
¼ dl hakket, frisk puløg

Bland mel, bagepulver, sukker, salt og smør sammen, tilsæt mælken og rør godt, inden du tilsætter fetaost og purløg. Ælt dejen godt igennem og fordel den i muffinsforme. Dejen skal være lidt fugtig.
Bag dem ved 250 grader i 10-12 minutter.

Syltede Peberfrugter

Forvarm ovnen til 250 grader. Halver peberfrugterne ( det antal du ønsker), og rens dem indvendigt.
Sæt dem på en plade, smør dem med olie og lad dem bage i ovnen til skinnet får mørke pletter.
Tag dem ud, og lad dem køle af. Pil skindet forsigtigt af, og skær dem i grove tern. Mariner peberfrugterne i olie, knust hvidløg, rosmarin og lidt citron. Brug dem i diverse salater.





Kartoffel/jordskokkekage

3 store bagekartofler
3-4 jordskokker
1½ dl fløde
1 dl mælk
Timian
1 æg
s+p

Riv kartoflerne og jordskokkerne. Bland dem sammen, og hæld dem i et smurt fad. Bland æg, fløde og mælk. Drys de revne skokker og kartofler med timian og s+p. Hæld æggeblandingen over, og bag "kagen" i ca 45 min. ved 180 grader.  










onsdag den 30. marts 2011

Tomatkompot med frisk estragon, stegt feta og kalvekød

Hertil usynlig kartoffelmos, som ikke er med på billedet. Kompoten bliver lidt sur/sødagtig, derfor smager den vældig godt sammen med mos. Jeg synes nemt at estragon kan blive for dominerende, derfor har jeg ikke tilsat alt for meget estragon ved tomaterne. Med hensyn til den stegte feta, så gør den sig bedst mens den er helt varm!




Tomatkompot med estragon

3 tomater
2 løg
3 fed hvidløg
2-3 tsk frisk hakket estragon
1 spsk sukker
citronsaft

Skær løgene og tomaterne groft ud. Hak hvidløgene fint. Hak estragon fint. Sauter først løgene i lidt olie+smør, og krydr med salt og peber. Når løgene er bløde tilsættes hvidløg og tomater. Lad det småkoge til tomaterne netop begynder at afgive væske. Vend estragon i, og smag til med salt, sukker og citronsaft. Tilsæt evt. mere estragon.

Stegt feta og kalvekød

Kalvekød i skiver ( 2. pr pers. )
1 blok feta
mel
olie

Skær feta-osten ud i skiver af 1 cm tykkelse.Vend dem i lidt mel, og steg dem forsigtigt gyldne i olie.
Steg kalvekødet (drys evt,. med paprika eller grillkrydderi) i 3 min på hver side.

tirsdag den 29. marts 2011

Ny frugt og grønthandler i Aalborg Nord

Hvor blev jeg lige glad, da jeg til min store overraskelse, opdagede at der nu åbner en grønthandler, med udenlandske specialiteter i Aalborg Nord. Det har jeg savnet meget meget længe. I går fik jeg tid til at stikke hovedet indenfor, hvor jeg fik en lille snak med den glade ejer, Ahmed Hosseini. Jeg fik også taget et par billeder. Butikken har nu været åben i små 2 uger, og den har udover grønt også udenlandske specialiteter såsom frisk hummus, lækre oliven, frisk tzatziki og brød. Udvalget vil naturligvis blive større med tiden. Kig forbi, det vil jeg i hvert fald.


Butikken har i hverdagene åben fra 9.30-17.30, og adressen er Vestergade 12, 9400 Aalborg N (Nørresundby)



Ahmed Hosseini, ejer af frugt og Grønt. Ahmed har også haft forretning i Brønderslev i mange år.

mandag den 28. marts 2011

Bresaolaruller med mascarponecreme og stegt peber

En virkelig lækker og nem forret, eller let frokost. Det er passende med to ruller pr. person. De bresaolaskiver jeg købte var meget tynde, jeg brugte derfor to skiver pr. rulle. De kan med fordel laves i god tid.






Bresaolaruller med mascarponecreme og stegt peber

2. pers.

1 pakke Bresaola ( 8-10 skiver. Læg dem dobbelt, hvis de er tynde)
100 g mascarpone
1 tsk oregano
1 tsk basilikum
½ fed presset hvidløg
½ rød peberfrugt
2 håndfulde salat
olivenolie
s+p

Rens peberfrugten og skær den ud i lange tynde strimler. Rist dem på panden ved middel varme i 7-8 min, så de bliver godt bløde. Bland en creme af mascarpone, oregano, basilikum og hvidløg, samt s+p. Læg en skive peberfrugt på hver bresaolaskive, og fordel osten ovenpå. Rul dem sammen, og lad dem gerne trække i nogle timer. Server dem på en salat bund, som stænkes med olivenolie.

fredag den 25. marts 2011

Produkt test

Efterhånden har jeg fået taget hul på indholdet i goodiebag(en), vi fik ved madbloggertræffet. Det gælder blandt andet denne her Øko-Mysli fra Skærtoft Mølle, kaldet Gul Als.



Det er en mysli med gulerod, tranebær, blåkornblomstkronblade og mandler, blandet med spelt, havre og byg. På pakken står der at den er velsmagende og kan "spises med øjnene" - Og ja, det kan den måske også, altså spises med øjnene. Men når den bliver spist med munden, må jeg desværre sige at den skuffer. Myslien er fuldstændig flad i smagen, og de tørrede gulerødder er ubehageligt seje at tygge på. Egentlig ville jeg foretrække ren havregryn, i stedet for denne. Jeg har det sådan, at når jeg vælger at bruge mysli, frem for alm. havregryn, ja, så forventer jeg altså lidt spræl, både i smag og i konsistens, ellers kan jeg jo lige så godt vælge mine gryn.


Luckily, var der også en anden økologisk mysli i posen. En mysli fra Allos, kaldet Amaranth chrunchy triple nut. Her er der til gengæld spræl. Den smager skønt, mængden af nødder er høj og så er den tilpas sød i smagen, uden at blive for sød, som mange mysliblandinger, efter min mening, har tendens til. Og så knaser den skønt !
Den er lavet af forskellige nødder (hassel, mandler og cashew), amaranthflager, fuldkornspeltmel, hvedeflager, sesamfrø, kokosflager, ris, bourbonvanilje, honning og agavesirup. En virkelig lækker mysli med tilpas meget spræl.





Nu vi er ved morgenmaden, vil jeg også lige nævne den her Økologiske Multijuice fra Rynkeby med æble, appelsin og gulerod. Egentlig er jeg ikke så meget for multijuice. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg synes bare de smager kunstigt og forkert. Men denne her er drukket med velbehag. Den er frisk, men alligevel afrundet i smagen og har ikke den der kunstige smag af " dårlig sat sammen " multijuice.




- Som det så absolut sidste i dette indlæg, må jeg også lige nævne eller måske råbe ud, at denne her pålægschokolade fra Løgismose bare er den bedste af sin slags. Tykke skiver af ordentlig god chokolade. Den er mørk, men ikke mere mørk, end at de fleste børn vil elske den. Det eneste minus er, at der er meget få skiver i pakken. (Og pakken på billedet er desværre tom..)









  

torsdag den 24. marts 2011

Kick Kick 2

Helt uplanlagt fortsætter jeg med at bruge det sorte lakridsguld, for på mine Herrehold laver vi, i denne uge, en pragtfuld pærerdessert med lakrids. Det er en upside-down kage, en kage som altså skal vendes når den er bagt færdig, så de smukke karamelliserede pærer bliver synlige. Derefter skal den drysses med engelsk lakridspulver, og de bløde lakridstænger Kick, som er hakket groft. Før du bager den, er det en god ide at presse den lidt ekstra sammen, evt. med bagsiden af en grydeske, så kagen bliver mere fast, og nemmere at vende. Gør det forsigtigt. Desserten kan fint bages i et lasagnefad beklædt med bagepapir. Lakridsen og de karmelliserede pærer smager fabelagtigt sammen.

Kagen på billedet, er ikke lavet af mig, men flinke mænd fra Frejlev Skole i Aalborg.









Pærerdessert med lakrids


Til panden

25 g smør, i mindre stykker
1,25 dl sukker
5 uskrællede pærer i både

Kom smør og sukker på en stor pande, og lad det smelte ved kraftig varme, og under omrøring til sukkerbalndingen er lysebrun. Vend pærerbådene i og lad sukkerblandingen smelte igen - det tager 5 min. Beklæd en lille bradepande eller et fad med bagepapir. Fordel pærebådene heri, og held resten af karamellen over.


Smuldredej

3,75 dl hvedemel
2½ spsk sukker
150 koldt smør

Bland mel og sukker i en skål. Smuldr smørret i melblandingen, til den ligner revet ost. Drys dejen over pærene og bag desserten midt i ovnen. Ca 45 min ved 180 grader. Læg bagepapir over, hvis den bliver for mørk.

2 spsk engelsklakridspulver
2 pakker Kick ( Ca 60 gram)

Når kagen er bagt færdig, lad den hvile i 5 min. Læg et fladt fad/ stort spækbræt over kagen, og vend rundt, så desserten står med fyldet opad. Fjern forsigtigt bagepapiret, drys med pulver og lakridstykker.
Server med flødeskum.

mandag den 21. marts 2011

Kick Kick



Det er efterhånden en del uger siden jeg har lavet disse her Lakrids Cookies, så nu må jeg hellere få dem på bloggen. De er blevet skrevet om før af Newyorkerbyheart , som har lavet dem for madmagasinet Her. Jeg har ændret lidt på den originale opskrift, idet jeg har udeladt den hvide chokolade, og i stedet tilsat dobbelt så meget lakrids plus lakridspulver. Det er pulver af engelsk lakrids, og altså ikke lakridsrodspulver jeg har brugt. Lakridsrodspulver er ikke så kraftig i smagen. Jeg har før eksperimenteret med at bruge lakridsrodspulver i en lakridskage, og den kom desværre ikke til at smage så meget af lakrids. Men det engelske lakridspulver fungere godt i kagerne her. 






Lakrids Cookies

100 g smør, blødt
1 æg
60 g brun farin
1½ spsk. mælk
175 g hvedemel
1 tsk. natron
1 tsk. vaniljesukker
60 g lakridskaramelstang skåret i små stykker
1½ tsk lakridspulver (engelsk)

Kom smør, brun farin og æg i en skål – pisk det luftigt og godt med en el-mikser. Rør lakrids og mælk i. Bland hvedemelet med natron og vaniljesukker – sigt det ned i dejen. Rør dejen godt sammen med en ske. Sæt dejen på bageplader med bagepapir i små klatter . Tryk dem lidt flade med let våde fingre. Lav god afstand imellem dem, de flyder ud.
Bag dem ved 225 grader i ca. 6-8 minutter.



søndag den 20. marts 2011

karryrispilav og skinkemignon i appelsinsauce

Jeg kan godt li´at kombinere Appelsin og karry, da jeg synes de klæder hinanden vældig godt. Skinkemignonen lavede jeg derfor i en mild appelsinsauce. Det var nu ikke min mening den skulle blive mild, men da de appelsiner jeg havde til rådighed, ikke var økologiske, ville jeg ikke bruge skallen – En anden gang vil jeg tilsætte reven appelsinskal. Som tilbehør fik jeg lavet en karryrispilav, og tern af dansk frisk agurk !




Mignon i Appelsinsauce

4. pers.

2 Skinkemignoner
1 stort løg
1-2 fed hvidløg
3 dl vand
2 dl appelsinjuice
Saft fra 1 stor appelsin( plus reven skal fra 1 appelsin)
1 spsk grønsagsbouillon
½ dl føde
75 g mascarpone
Marizena
1 nip sukker
S+p

Hak løg og hvidløg fint. Brun mignonerne godt på alle sider i en stor gryde, drys med salt og peber. Tilsæt løg, og lad dem svitse nogle minutter. Tilsæt vand, bouillon, appelsinjuice, frisk appelsinsaft og skal. Lad kødet koge i ca 35-40 min under låg. Tag derefter købet op, skær det ud i skiver. Tilsæt fløden og mascarponen, og pisk mascarponen godt ud. Jævn med marizena. Smag saucen til med s-p, og tilsæt evt. et nip sukker. Læg kødet i saucen igen, varm op, og server med rispilav.


Rispilav

2. pers.
Olie, brugte rapsolie ( ca 3-4 spsk)
1 spsk stærk karry ( evt 2, hvis den skal være meget stærk)
3 forårsløg
3 dl ris
5 dl vand
1 spsk grønsagsbouillon
 
Rens og skær forårsløgene på skrå. Varm olien op, tilsæt karry, og lad det brænde af et øjeblik. Tilsæt forårsløg og svits et par min. Tilsæt ris, og lad dem også svitse godt med. Vand og bouillion hældes ved, og de koges efter pakkeanvisningen.  
 
 
I begge retter har jeg brugt Økologisk grønsagsbouillon fra Oscar , som var i goodiebag(en)
 
 






torsdag den 17. marts 2011

Lav lige dem her !

Nogle gange tænder jeg computeren og tænker "Jeg er alt alt for træt til at blogge nu, meeen jeg kan da lige gå ind og læse de blogs jeg ellers følger. Se om der skulle være nye spændende indlæg"  Underligt nok, så går der ikke mange minutter, før jeg er godt og grundigt spundet ind i blogland, og straks selv får helt vildt lyst til at skrive et indlæg. Så det må jeg gøre nu.

Nå - Men som jeg vist har skrevet før, er der bare nogle opskrifter som havner i kategorien "laves A.S.A.P"  Det er gældende for disse her bagte rødløg med oste/spinatfyld. De er virkelig pragtfuldt tilbehør til en god middag med okse eller kalvekød. Det er hos Birthe, som blogger på newyorkerbyheart, jeg har set de her sjove bagte løg, som smager rigtig godt. Tak for den super gode ide.
Der er dog en ting man skal være omhyggelig med, og det er at dække rødløgene godt over med folie, ellers svinder løgene ind til ingenting, og de bliver helt mørke !!   










Bagte rødløg med oste-/spinatfyld

4 pers


2 store rødløg
50 g flødeost naturel, light
2 skiver multikerne toastbrød, skorper fjernet
½ æg eller en pasteuriseret æggeblomme
1 spsk. mayonnaise
1/4 dl skummetmælk
1 dl fintrevet parmesanost
salt, friskkværnet peber
50 g frisk spinat

Del rødløgene på langs og derefter i skaller og læg dem i et letsmurt ovnfast fad.
Skyl spinaten godt. Varm lidt olie op i en gryde og kom spinaten i, sauter til den er faldet sammen, krydr med lidt salt og friskkværnet peber. Hæld det i en sigte og pres lidt ned på det, så overskydende væske kan løbe fra. Hak det derefter groft.
Pluk brødet i små stykker med fingrene, med en kniv eller kom det i en foodprocessor og kør til det er findelt, uden at være så fint som rasp.
Rør flødeost med mayonnaise, mælk, æg, salt og friskkværnet peber. Rør kun 2/3 af brødkrummerne, 2/3 af parmesanosten i og alt spinaten i.
Fordel fyldet i skallerne og drys med resten af brødkrummerne og parmesanosten. Dæk med stanniol og sæt i en 175 grader varmluft i 45 minutter. Efter de 45 minutter, tages stanniolen af og den gives et par minutter under grill, så overfladen bliver gylden og sprød.




























onsdag den 16. marts 2011

Mandagsmad og Goodiebags



Disse tre imponerende goodiebags blev endnu et ekstra krydderi, på en helt fantastisk lørdag.
Det meste af det flotte indholdet kan du se her.




Som du måske kan se, er der mange lækre ting. Blandt andet var der lækre økologisk chokolade med chili og orange fra Chok O Block, økologiske krydderier fra Naturalia, økologisk mysli fra Allos, økologiske salatoste fra Løgismose. Der var div. Juicer fra bl.a. Rynkeby, et stort udvalg af Tex Mex produkter fra Santa Maria, køkkenudstyr fra Alligator, madmagasiner, specialøl fra Rice Bryggeri og så var der faktisk også små snaps fra Aalborg Akvavit. Jeg er jo i virkeligheden en gammel mand, hvilket jeg har skrevet lidt om før - Og indrømmet, så er min indre gamle mand faktisk ret glad for at der var snaps i posen! Der var også nogle enkelte produkter som jeg ikke kendte i forvejen, dem glæder jeg mig meget til at eksperimentere med og blogge om.

Jeg kan ikke liste alle sponsorerne op, da der var rigtig mange.

Mandagens aftensmad blev til bagt Spaghetti med løg serveret med en spinatsalat i en honningdressing. Til salaten brugte jeg Apetina fra Arla, som var i goodiebaggen. Et helt nyt produkt, og udover osten indeholder den en færdigblandet topping med pinjekerner, tranebær og græskarkerner. En super let og god løsning, når det skal gå hurtigt.  






Bagt Spaghetti med løg ala Det lille koekken

350 g kogt fuldkornspaghetti
1 alm. løg
1 rødløg
1½ dl mælk
1½ dl fløde
100 g serranoskinke
2 æg
75 g flødeost med hvidløg
En stor håndfuld hakket persille
salt

Kog spaghetti. Skær løgene og serranoskinke i tern. Svits løg og skinke på en pande i ca 3-4 min. Bland æg, fløde, mælk og ost. Drys med lidt salt. Vend den kogte spaghetti med løgene og skinken. Hæld derefter den kogte spaghetti, løg og skinke i et smurt lasagnefad. Hæld æggeblandingen over. Bag retten i ca 20 min ved 180 grader.

Salaten er lavet på slum, jeg brugte dette

Friske spinatblade
Apetina classic fra Arla, med salat topping.

Dressing af
Mild olivenolie
Akaciehonning (meget)
citron (lidt)
salt

mandag den 14. marts 2011

Lørdagens madoplevelser, del 2

Forsættelsen på Lørdagens fantastiske oplevelse, er nu klar. Vi lagde ud på Kageriget  i Holsted, hvor Anita, der ejer stedet, fortalte om hendes forretning, kagerne og generelt om hendes arbejde som konditor. Samtidig fik vi et spændende indblik i det håndværksmæssige arbejde. Vi så bl.a. maskinen her i aktion. Den bruges til at udrulle marcipan med.





Anita har beklædt dåbskagen med marcipan, og begynder nu at pynte den.

En næsten færdig dåbskage.


Et fint brudepar, som er lavet i sugarpaste.
Dette par blev lavet så vi kunne følge processen.,


 Efter et meget spændende og læreringt besøg i Kageriets produktionslokaler, gik turen videre til Estrup Herregård, hvor vi var så heldige at få lov til at smage på Anitas himmelske herligheder af bryllupskager. Hele 5 forskellige kager, hvor af den ene var Frederiks og Marys Bryllupskage. Det er nr. 4 (fra venstre) på billedet nedenunder.



Fem herligheder, som hver især var utrolig lækre. Jeg kan desværre ikke udpege en klar vinder, da de alle sammen var velsmagende på deres egen måde. Dog var jeg ikke helt vild med den royale, den var lidt for tung til mig. Beskrivelse af kagerne følger her, fra venstre


1. Jamaica: Mokkamousse lavet på flødechokolade, samt en creme af Jamaica rom med hakket flødechokolade, delt af et tyndt lag forfriskende passionspurè. Står på en let og luftig mandelbund.

2. Trippel: Svampet chokoladekage bagt med marcipan og mørk Callebaut chokolade. Hvid chokolademousse af belgisk Callebaut smagt til med Haiti Vanilje. Mild skovbærcreme, afsluttet med en lys lagkagebund.

3. Sommer: Består af to slagt frugtmousse, den ene med jordbær tilsmagt med lime, den anden af lime tilsmagt med vanilje og vendt med citruskandiserede hasselnøddebrud. Omkranset af lyse lagkagebunde.

4. Royal: Samme indhold som i Frederik og Marys bryllupskage. Lys chokolade konfekt bund, lys chokolade mousse lavet af den bedste belgiske chokolade, samt fromage med hjemmekogt jordbær / rabarber kompot. Øverst en mandelbund.

5. Klassisk: Mørk chokolade mousse af den gode belgiske chokolade. Frisk hindbærfromage og lyse lagkagebunde.

Afslutningsvis kom disse små godter på bordet, træstammer og mini Sarah bernhardt kager. Træstammerne fik jeg næsten gåsehud af at spise, så gode var de. Desværre måtte jeg opgive bernhardt kagerne, pga pladsmangel i maven. (Overvejede stærkt at tage en med mig, meeen det kunne jeg nu ikke få mig til ! )



 Efter besøget på Estrup Herregård gik turen videre til Restaurant Bedre Byggeskik i Vejen. En meget fin og hyggelig restaurant, som ligger i et gammelt hus, fra 1920érne ( mener jeg) - hvor den gamle stil smukt er bevaret, med stuk og forsatsruder. Et sted, hvor man straks føler sig godt tilpas.


Billedet er taget af fotograf Steffan Thygesen


Menuen var som følger:


Tynde skiver af røgede lammeculotte, karse creme og skum, plukkede salater, brændt hvidløg, yoghurt

For mig der elsker røgede sager, var det en skøn forret. Kødet smagte let røget, uden det blev for meget. Desværre fik jeg et enkelt stykke kød, som var lidt sejt. Tilbehøreret var tip-top iorden, dog var mængden af tilbehør lidt for lille, i forhold til mængden af kød.


Pocheret perlehønebrust med kogte porre kul på porre toppe og vinegrette på dansk æbleeddike, friteret kapers, flæskesvær på skindet.

 Alt i alt en lækker ret. Kødet var meget saftigt, og porrerne var tilberedt på en måde, så de var afrundet i smagen. Jeg synes nemt at porre kan have tendens til at blive for sure i smagen, specielt hvis de står alene. Porrerne var endda anrettet meget smukt under kødet. (se billede)  Sværerne var simpelthen pragtfulde. Gid man kunne købe dem løse ! Det eneste der efter min mening manglede, var lidt "neutral" spise, altså lidt kartoffel eller pasta. Og nu er det ikke fordi jeg absolut ikke kan undværre kartoffler eller pasta, der var bare noget ved denne ret, som udløste en trang til "neutral" spise.


Smukt anrettede porrer


Rosastegt oksefilet med krydderurt top, tærte af selleri, braseret bladselleri ‘ foie gras terrin, hjemmelavede rosiner og Tyttebær . Serveret med brune kartofler og okse glace
.
Min helt klare farvoritret denne aften, og det var ikke fordi der var kartofler til. Retten var godt sammensat, kødet perfekt tilberedt, mørt og saftigt. Krydderurterne på toppen, smagte godt igennem. Selleritærten var eminent god, meget stærk og cremet i smagen. De hjemmelavede rosiner var ubeskrivelige, har aldrig smagt sådanne hjemmelavede rosiner. De var meget friske i smagen, i forhold til alm. rosiner.Det eneste der efter min mening ikke var et hit, var foie gras. Det er for fed en spise til mig.



Skive blåskimmel ost. Romsyltede solbær. Solbær coullis, pære og pæremarmelade og sprødt rugbrød

Aftenens 4. ret, kan jeg ikke rigtig kommentere på, da jeg ikke desværre ikke spiser blåskimmelost. Tilbehøret smagte friskt af solbær, og rugbrødet var lækkert sprødt og knasende.


Æblekugler i æblemostsirup , vanilje yoghurt og sprød nougat
Æblekuglerne og vaniljeyoghurten var meget meget lækkert. Desværre havde nougaten derimod en meget brændt smag. Måske skulle det være på den måde, men for mig,blev desserten desværre temmelig uheldig, af den brændte smag. Øv.

vanilje vodka med æblesorbet og brombær
Her må jeg uddele store store roser for en super god æblesorbet. Jeg kan næsten ikke få armene ned. Vidunderlig Frisk og en helt perfekt konsistens, let uden på nogen måde at blive "vandet". På billedet kan man ikke rigtig se det, men sorbeten havde en meget smuk og indbydende lys-grøn farve, fra Golden Delicius æbler. Vi prøvede på at lokke opskriften ud af kokken, men det var desværre ikke muligt. Nogle hemmeligheder skal man jo også beholde for sig selv. En topklasse dessert !

Den sidste servering og afslutning på en formidabel middag var en iskold shot af hjemmelavet æblemost.


Tilsidst vil jeg nævne, at der i løbet af dagen var indslag fra  Dolce-gusto og growerscup, en kaffe verden jeg  ikke rigtig kender, da jeg ikke er kaffe-drikker.

Vi fik som nævnt i mit forrige indlæg, også tre store flotte goodiebags, dem vil jeg blogge om i mit næste indlæg.


   

søndag den 13. marts 2011

Lørdag den 12 marts, del 1

Nu sidder jeg så her i min sofa og er træt, men ret glad inden i. Glad er jeg, efter en helt igennem fantastisk og overvældende lørdag, i selskab med 25 madbloggere. Det var virkelig en hel særlig oplevelse, at møde madbloggere, som jeg pludselig kunne dele min passion for dette blogland med, og for mad selvfølgelig. Det var dejligt at få sat ansigt på nogle af de bloggere, som jeg følger, og samtidig møde nye skønne mennesker, hvis blogs jeg ikke kender. At få talt om både negative og positive sider af blogland, at udveksle erfaringer og tanker om, hvorfor vi blogger, og hvor forskelligt vi gør det. Og så var det også helt rart, ikke at være den eneste, der altid sidder klar med et kamera, så snart en tallerken er inde for rækkevidde.



Lørdagens arrangement var desuden fyldt med nogle yderst lækre madoplevelser, samt tre stor goodie bags. Begge dele vil jeg skrive mere om en af dagene. Men først vil jeg sige tak til newyorkerbyheart (Birthe) og latascha (Anne), som har knoklet hårdt og brugt mange timer for at få dette arrangement på benene. Det er meget meget prisværdigt!!!



torsdag den 10. marts 2011

Banan-æblekage

En lidt anderledes banankage, hvor bananerne placeres i bunden af kagen. Den er bagt med makroner og æbler, og den er lavet uden brug af fedtstof - OG den er bare go´ !






Banan-æblekage

4-5 pers.

2 æbler
2 bananer
2 store håndfuld makroner ( ca 12 stk)
1 æg
1 dl sukker
2 dl mel
2 spsk mælk
1 tsk bagepulver

Skær bananerne i tynde skiver og læg dem i et lille smurt fad. Riv æblerne groft, uden skræl og læg dem ovenpå bananerne. Knus makronerne groft, og drys dem over æblerne. Pisk æg og sukker godt op med en elpisker i 2-3 min. Bland mel og bagepulver i en skål, og vend det i æggemassen. Tilsæt lidt mælk, og rør dejen godt sammen. Fordel dejen, så jævnt, det er muligt, over makronerne. Bag kagen ved 170 grader i 20-25 min. Server med flødeskum. 

onsdag den 9. marts 2011

Ananasmarineret kylling i wok (uden wok)

En meget fin sammensætning af sød ananas, sød kokosmælk, salt soya og stærk chili gør denne wokret,  til en dejlig dejlig spise. Mængden af chili kan man jo selv regulere. Den mængde jeg har angivet, giver en afbalanceret smag af chili, så den ikke bliver for stærk. Opskriften har jeg fra Birthe, som var så sød at nævne retten i en kommentar, til mit tidligere indlæg om wok uden wok. Birthe blogger her på Newyorkerbyheart. Jeg tror egentlig, at jeg vil til at "wokke" noget mere. Det er nemt, og en god måde at få flere grønsager på. Jeg ved dog ikke lige, om det bliver i en wok, for jeg har ikke så meget plads i mit lille køkken. Min dybe pande kan fint fungere som wok, indtil videre i hvert fald.     




Ananasmarineret kylling i wok


Marinaden

Saft fra en dåse ananas
1 spsk soya
1 spsk chiliflager
1 fed hvidløg
1 spsk farin
revet frisk ingefær (Dette undlod jeg)
2 kyllingebryst fileter

Skær kyllingen ud og bland alle ingredienserne til marinaden sammen. Hæld marinaden i en frysepose, sammen med kyllingen, og lad det trække 6-7 timer.

Grønsager

1 squash
4 gulerødder
1 rød peberfrugt
3-4 forårsløg
1 ds. kokosmælk
1 tsk. sambal oelek  ( Jeg brugte kun ½ tsk, da jeg ikke ønsker en stærk smag af chili)
salt, friskkværnet peber
Olie

Skær grønsagerne i stave, og hæld marinaden fra kyllingen. Svits kødet godt i den varme olie, til kødet får farve. Tag kødet op, og svits grønsagerne godt. Tilsæt evt. mere olie. Vend kødet i grønsagerne, og tilsæt kokusmælk, sambal oelek, samt s+p. Lad det simre i 5-7 min. Server retten med ris og ananas.







søndag den 6. marts 2011

Marineret lammeschnitzel med homemade ravioli og parmesansovs

Pastamaskinen har været i sving i weekenden. Jeg har lavet en klassisk ravioli, med ricotta og hvidløg. Typisk er der også spinat i, men den har jeg valgt at skifte ud med persille. Hjemmelavet ravioli er væsentlig bedre end det færdiglavede, men det kræver en pastamaskine, ellers er det svært at få et godt resultat. Og så kræver det selvfølgelig lidt tid og tålmodighed. Jeg laver gerne ravioli, men kun lige til min familie, for jeg har ikke tålmodighed til lave de små pastapakker til  mange. Dog kan man lave ravioli til forret, hvis man gerne vil lave dem til gæster. Som regel plejer jeg at lave en svampesauce til. Denne gang har jeg i stedet, lavet en tyk velsmagende mild parmesansovs, som sagtens kan laves i god tid. Den er tung, så portionen behøver ikke at være stor.



Marineret lammeschnitzel med ravioli og parmesansaovs 


Marinade til 4 små eller 2 store lammeschnitzler

2 spsk olie
1 fed knust hvidløg
1 spsk citronsaft

Alt blandes, og hældes i en frysepose, sammen med kødet. Lad det trække 2-3 timer på køl.
Steg derefter schnitzlerne i 3 min på begge sider, ved høj varme.

Ravioli 

Pasta:


 4 dl god durumhvedemel
 3 æg
 1 spsk olie
 en lille smule kværnet salt

Fyld til ravioli:

 ½ bægre Ricotta
 3-4 spsk. Persille
 1-3 fed hvidløg
 lidt salt


 Mel og salt sigtes ned i en skål. Lav en fordybning i midten af melet og kom æg og olivenolie deri. Med en gaffel røres rundt i æggene, som langsomt tager mere og mere mel ind. Til sidst får du en klump smidig dej som æltes godt, til den er glat og smidig. På køl med den i en times tid eller mere.

Dejen rulles ud i pastamaskinen. Først på den højest mulige aftsant mellem klingerne (på min maskine er det nr.1 ellers er det typisk nr. 7) og dernæst gøres afstanden mindre på nr. 3/4 og så kør det igennem en sidste gang på nr. 6/ 1.


Fyld til ravioli:

Rør persille og hvidløg sammen med ricotta og en lille smule salt.
På hver cirkel pasta kommer du en lille klat fyld. Ikke ret meget, for de skal kunne lukkes godt.
Fold på midten, tryk dem sammen langs kanten og derefter trykkes med en gaffel et fint mønster – det gør også lige det sidste, for at de lukkes ordentligt.
Koges i 4-6 minuter i en stor gryde med kogende vand tilsat en spiseskefuld olivenolie og et drys salt.

Parmesansovs

10 g smør
2 spsk mel
2,5 dl mælk
1 tsk paprika
20 g revet parmesan

Lad smørret smelte helt. Tag evt. gryden fra varmen og hæld melet i. Rør godt og lav en god smørbolle. Dernæst tilsættes mælk, og under omrøring koges sovsen op til den bliver tyk. Tilsæt paprika og revet parmesan. Rør godt til parmesanen er helt opløst. Smag sovsen til med salt, den kan godt trække en del salt !



 




torsdag den 3. marts 2011

Wok uden wok, og som måske ikke er wok..

Jeg ejer ikke en wok, men derfor kan man jo godt lave wokmad alligevel. Jeg gik derfor på jagt efter en god opskrift, og faldt over en wokret på dk-kogebogen.dk/wok. Den står listet som en wokret, og det er den måske også - Og så alligevel ikke og jo måske. Nej, jeg ved ikke. Det bestemmer du. Det er i hvert fald ikke normalt, at der skal flødeost i en wokret, er det ?       

(En herregod wok-ikke wokret, som man (jeg) nemt kan forspise sig i)




Kalvekød med cremet fuldkornspasta og græskarkerner

2 pers.

250 g kavekød i tern
1 pakke frisk fuldkornspasta
1 bdt. forårsløg
2 store gulerødder
100 g. ærter
75 g. flødeost med løg og krydderurter
50 g. græskarkerner
2 dl. kalvebouillon
2 spsk. hvedemel
2 spsk. olie
salt
peber

Rist græskarkernerne let på en tør pande.
Skær løgene i ringe, snit gulerødderne i 5 cm lange tynde strimler
Vend kødstrimlerne i mel. Brun dem i olie i en dyb pande/wok. Drys med salt og peber.

Kom grøntsagerne ved kødet og tilsæt bouillonen. Kog det hele et par minutter under låg.
Kog pastaen og hæld vandet fra. Kom pastaen i retten. Tilsæt flødeosten og lad den smelte. Hæld retten i en skål og drys græskarkernerne henover

tirsdag den 1. marts 2011

Sesam-kartoffelbrød

Når jeg tilfældigvis har kogte kartofler i overskud, hvilket ikke sker så ofte, men når det gør, bager jeg fluks dette her sesam-kartoffelbrød. I min distræthed, havde jeg  glemt at ridse det. Brødet blev derfor ikke helt så kønt at se på, men pyt, det smager underskønt.




Sesam-kartoffelbrød

400 g kogte kartofler
2½ dl mælk
1 spsk olie
1 spsk brunfarin
25 g gær
1 tsk salt
450 g hvedemel
50 g sesamfrø
1 sammenpisket æg til pensling
2 spsk sesamfrø til pynt

Riv de kogte kartofler groft. Lun mælken lillefingervarm og rør gæren i. Tilsæt olie, sukker og salt. Rør hvedemel, kartofler og sesamfrø i og ælt dejen godt. Lad den hæve i 1 time. Del dejen i 2, og form to aflange brød. Efterhæv i 20 min. Pensl med æg og drys med sesam. Rids dem let. Bages ved 185 grader i 40 min.