søndag den 30. januar 2011

Oreo



En af mine facebook venner, er begyndt at bage forskellige cupcakes hver weekend, og for et par uge siden lavede hun nogle vidunderlige cupcakes med oreo-kiks. Jeg blev straks forelsket i dem, og heldigvis var hun så sød, at sende opskriften til min indbakke. Opskriften var fra en engelsk kogebog. Før hun fik sendt mig opskriften, hvilket hun gjorde ret hurtigt, nåede jeg dog lige at google dem, og fandt dem så også på denne meget lækre blog Sarahs kager. Da opskrifterne var lidt forskellige, valgte jeg at lave min egen. I den engelske opskrift bliver der brugt mini-oreos, dem synes jeg ikke jeg har set. Har I ? 







Oreo-cupcakes

ca. 10 stk.

75 g smør
100 g rørsukker
175 g hvedemel
2 æg
5 oreo
1,25 dl mælk
1 tsk bagepulver
2 tsk vaniljesukker

Hak oreo i små stykker. Hæld sukker, smør og 1 æg op i en skål og pisk det sammen. Pisk det andet æg i, og pisk det godt. Rør hvedemel, bagepulver og vaniljesukker sammen i en anden skål. Rør skiftevis melblandingen og mælk op i æggeblandingen. Vend til sidst oreo-kiksene i dejen. Hæld kagerne i 10 muffinsforme, og bag dem ved 175 grader (varmluft) i 20-25 min.


Frosting


1,25 pasteuriserede æggehvider
60 g sukker
110 g meget blødt ualtet smør

Pynt
5 oreo


Skær oreo-kiksene forsigtigt igennem, så de bliver halve. Bland æggehviderne og sukker i en gryde, og varm det langsomt op, til sukkeret smelter.Det tager et par min. Tag gryden fra varmen, og tilsæt smør lidt efter lidt, samtidig med at der piskes med en elpisker. Bliv ved med at piske til frostingen er tyk. Det tager lidt tid, måske 10 min.
Pynt kagerne, når de er helt kolde, med frosting og halve oreos.

Bogudsalg

I går var jeg til bogudsalg, og kom naturligvis også lige til at købe et par kogebøger. Den første jeg købte var "Gyldendals Bagebog". Den har jeg nævnt flere gange her på siden, da jeg har bagt flere kager efter den. Den kan jeg varmt anbefale. En god allround bagebog.


Købt i bog&ide til en flad 50,-

Den anden kogebog jeg købte var " Den dovne Kok" af Gitte Rasmussen og Inge skovdal. Og det er virkelig en kogebog for den dovne kok, eller jeg vil hellere sige, for den der gerne vil lave god mad, hurtigt. Der er mange lækre opskrifterne i den, så man behøver ikke at gå på kompromis, selv om det skal gå stærkt i hverdagen. Opskrifterne spænder over alt, fra tapas til supper, salater, fisk, fugl samt brød og kager. Den vil jeg helt sikkert komme til at bruge.


Købt i bog&ide for en flad tyver plus en flad tier


Den sidste kogebog jeg købte, er svensk, og handler om kartofler. Jeg købte den, fordi jeg til alle mine kurser, hele tiden har brug for inspiration til, hvordan kartoflen kan bruges på alle tænkelige måder. I kogebogen er der er opskrifter på, hvordan kartoflen kan anvendes alene og sammen med andre råvarer.
"Kartoffel kogebogen" af Anders Walberg.

Købt i bog&papir for to flade tyver



fredag den 28. januar 2011

Bøf af hjort, med honningsauterede brombær og kartoffelmedaljer

Der er ikke blevet lavet så meget mad, i det lille køkken, her de sidste mange dage, da jeg ikke har været  meget hjemme. I dag har jeg så heldigvis haft tid til at lave lidt lækkert til familien. Lidt vildt. Bøf af hjort, med honningsauterede brombær og kartoffelmedaljoner. Det hele kan laves i forvejen, på nær bøffen naturligvis. Tilbehøret var meget vellykket. Brombærene er på en gang syrlige og søde af honning og kartoflerne for tilført mere smag fra sellerimosen, der placeres mellem kartoffelskiverne. Kødet blev meget mørt og stegt perfekt ( 3 min på hver side) - men en anden gang vil jeg nok krydre kødet med evt. rosmarin - for kødet smager ikke af meget i sig selv.



Kartoffelmedaljer

2 pers.
3 store bagekartofler
½ lille knoldselleri i grove stykker 
1 stor pastinak i grove stykker 
½ tsk groft salt
friskkværnet peber
2 hakkede fed hvidløg
1 spsk olivenolie
25 g fintrevet parmesanost


Kartoflerne skrælles, og enderne skæres af. Selleri, pastinak og hvidløg steges i lidt smør og koges til mos sammen med kartoffelenderne i lidt vand. Tilsæt evt. lidt smør når kartoflerne skal moses. Smag til med salt, peber. Midterstykkerne af kartoflerne skæres i papirtynde skiver. De lægges taglagt i 3 lag.Læg et lag mos på. Derefter en tynd kartoffelskive, igen mos og til sidst kartofler taglagt igen. Husk at krydre for hvert lag og pensl det øverste lag med olie. Bag kartoffelmedaljerne midt i ovnen. Drys de varme kartoffelmedaljer med ost.


Honningsauterede brombær

2 pers.
2 små runde skalotteløg skåret i tynde skiver
2 spsk olivenolie
2 spsk honning
100 g friske brombær eller optøede, afdryppede
1 spsk balsamicoeddike
½ tsk groft salt
friskkværnet peber

Løgene sauteres i olie og honning nogle minutter, til de er bløde. Så tilsættes brombær, balsamico, salt og friskkværnet peber. Kog brombærrene ved svag varme i ca. 5 min. og smag til. Bærrene skal serveres varme.


onsdag den 26. januar 2011

Blogleg

Miss Muffin har opfordret, dem der har lyst, til en meget enkel blogleg ,som går ud på at man skal  fortælle 8 ting om sig selv. Og den kan jeg da godt være med på, måske er der andre der også er med ? - Nå, men til sagen.

Punkt 1: Jeg er i virkeligheden en ældre herre på omkring de 60 år - Og hvorfor er jeg så det ?
Punkt 2: Fordi jeg har en stor interesse for 2. verdenskrig.
Punkt 3: Fordi jeg gerne høre Jazz
Punkt 4: Fordi jeg elsker kartofler, stegt flæsk og alle former for sovs
Punkt 5: Og til sidst fordi jeg godt kan li´et godt spil whist ! ( er der nogen der mangler en 4. mand ? )

Ellers er jeg

Punkt 6: Totalt dårlig til parallelparkering og alt andet finmotorisk med en bil.
Punkt 7:  Distræt og kan aldrig finde mine nøgler. 
Punkt 8: Præcis 1 m og 59,5 cm høj.

En gave

Hvis jeg nu sender en gave, til vejrguderne, bestående af to stk. sommerlige smoothies, mon så ikke de kan fremskynde et snarligt forår ?
Jeg kan i hvert fald ikke gøre det bedre, for det er min ynglings smoothie med tranebær og hindbær, som jeg parat til at ofre for lidt varme og sol.



Tranebær-hindbær smoothie

2 glas

3 dl frosne hindbær ( jeg gav dem et opkog, derfor brugte jeg også isterninger )
7-8 isterninger
Et stort glas tranebærsaft
1-2 spsk. sukker

Blend og smag til med sukker. Server straks.

tirsdag den 25. januar 2011

Lidt grønt til gaflen (Power Food 6)

I søndags lavede jeg courgettespaghetti, i stedet for alm. spaghetti. Lækkert blev det. Det smagte dejligt af hvidløg. Man kan også bruge græskar i sæsonen, eller gulerødder. Det er sikkert også godt at blande med alm. fuldkornsspaghetti. Opskriften er igen fra ”Power Food” af Martin Zielke. Eller det vil sige, jeg er blevet  inspireret  af den, for jeg har ændret meget i opskriften. Jeg har skrevet opskriften, som jeg lavede den. 



1-2 pers.

Olie til stegning.
1 courgette
2 spsk soya
1-2 fed hvidløg
Groft hakket persille
1-2 spsk citronsaft
salt
En lille håndfuld peanuts


Hak hvidløg fint. Hak persille groft. Skær cougetten ud i tynde lange stave. Steg cougette-stavene i olie på en pande i ca 3 min. Tilsæt derefter hvidløg og persille, steg i 1-2 min. Tilsæt soya og citron, steg videre i et par min. Smag til med salt og citron. Serveres med peanuts (og evt. kød)  

søndag den 23. januar 2011

Chokoladevafler med homemade pistacieis

Jeg er gået til vaflerne igen. Fine sprøde chokoladevafler med pistacieis. Bemærk at vaffeldejen er lavet på flødeskum, og uden æg, hvilket gør den lidt tynd. Vaflerne brænder let på, så hold øje med dem. Opskriften på vaflerne er fra Arla og opskriften på pistacieis er fra Mette Blomsterberg



Vaffeldej

4-6 pers.

175 g hvedemel (ca. 3 dl)
3 spsk kakao
3 spsk flormelis
1 tsk vaniljesukker
¼ tsk groft salt
¼ liter iskoldt vand
¼ liter piskefløde 38%,
 smør -smeltet

Bland mel, kakao, flormelis, vaniljesukker og salt sammen. Pisk fløden til et let skum. Pisk vandet i melblandingen sammen med halvdelen af flødeskummet til en jævn dej. Vend forsigtigt resten af flødeskummet heri.

Lad imens vaffeljernet blive godt varmt. Pensl pladerne med lidt smør den første gang. Kom lidt dej i vaffeljernet (ca. ¾ dl) og bag vaflen i ca. 2 min., ved høj varme. Bag resten af vaflerne.Server straks vaflerne sammen med pistacieis.


Pistacieis

Pistacie pasta:
50 g. sukker
50 g. finthakkede usaltet pistacienødder
½ dl. vand

Iscreme:
1 dl. pasteuriserede æggeblommer
50 g. sukker
3 dl. piskefløde


Pistacie pasta:
Alle ingredienserne koges under låg ved middel varme ca. 10 minutter. Pistaciepastaen afkøles helt inden den kan anvendes.

Pistacie is:
Æggeblommer og sukker piskes til tyk æggesnaps med en håndmikser. Piskefløden piskes til let skum. "Snapsen" røres sammen med den kolde pistaciepasta og denne blanding vendes forsigtigt sammen med flødeskummet. Iscremen fordeles i 6 stk. portionsforme, eller i en stor form. Nedfryses minimum 4 timer eller gerne til næste dag.



fredag den 21. januar 2011

Filodejskurve med rejesauce

Filodej, kan også bruges til at lave fine lette sprøde kurve -  som her er fyldt med en rejesauce. Hermed er de forvandlet til en lækker lille forret, som er uden for mange kcal. Vær opmærksom på at fyldet først skal i kurvene, lige inden servering, ellers bliver de bløde og mister sprødheden. Opskriften er fra magasinet Mad! nr. 09 2010. Link under linkliste.
Man kan også bruge kurvene som en dessert, og fylde dem med frugt, vaniljecreme, chokolade, nødder eller hvad man kan finde på.

Filodejskurvene her på billedet er ikke lavet af mig, men af de meget flinke mænd fra Semnarieskolen i Aalborg, som også lavede risdesserten før jul ( findes under jul ). Igen ser det super godt ud ! 






Filodejskurve med rejesauce

12 stk.

4 ark filodej
50 g smør

Rejesauce
2 porrer
300 g broccoli
5 dl mælk
2 spsk majsstivelse
300 g rejer
½ tsk fintrevet skal fra øko citron. ( her kan der godt tilsættes væsentlig mere - smag dig frem ! )
s+p
Bredbladet persille til pynt.

Smelt smørret i en gryde.
Fold forsigtigt filodejen ud. Tag et ark frem ad gangen. Skær et ark i 6 ens firkanter. Pensl et stykke dej med lidt smør, læg et andet stykke dej oven på det første stykke, så det ligger lidt på skrå, og pensl med smør igen. Læg forsigtigt de to stykker dej i en smurt ramakin/aluforme og tryk dejen godt ned i bunden og i siderne, så kanterne ikke falder ind mod hinanden. Forsæt til du har lavet 12 stk. Bag dem i ovn i ca 10 min ved 180 grader, til de er let gyldne/lysebrune.

Rejesauce: Rens porrerne og skær dem i skiver. Rens broccolien og skær dem i små buketter. Damp grønsagerne i 4-5 min, og lad dem køle lidt af en sigte. Pisk mælk og majsstivelse sammen i en gryde, og lad det koge op under omrøring. Tilsæt grønsager og rejer, og kog det yderligere lidt op. Smag til med citronskal, salt og peber.

Tag forsigtigt filodejskurvene ud af formen, og lun dem evt. ved 100 grader. Stil dem i et fad og fyld dem med rejesaucen og pynt med persille.
 

tirsdag den 18. januar 2011

Sennepspanerede kyllingeoverlår med forårsløg, kål og citron (Power Food 5)

En super nem og smagfuld hverdagsret. En anden gang vil jeg dog lave kyllingelårene for sig selv, da grønsagerne bliver lidt for fede, af fedtet fra kyllingen.




Sennepspanerede kyllingeoverlår med forårsløg, kål og citron

2-3 pers.
2 porrer eller 4 forårsløg
½ hvidkål eller 1 spidskål
1 øko citron
1 kvist frisk rosmarin
1 dl bouillon (hønse)
½ dl piskefløde
4 kyllingeoverlår
2  spsk. dijonsennep ( jeg brugte 4 spsk )
4 spsk rasp 
s+p
Rens grønsagerne. Snit forårsløgene og kål groft, og bred dem ud i et fad. Hak rosmarinen, riv skallen af citronen og fordel begge dele ud over grønsagerne. Tilsæt bouillon og fløde. Krydr med s+p. Smør kyllingeoverlårene ind i sennep, og drys dem godt med rasp. Læg lårene oven på grønsagerne.
Bag retten i en forvarmet ovn i 30-40 min ved 180 grader. Server med en grøn salat.

mandag den 17. januar 2011

Power Food 4

Jeg har næsten kun en ting at sige. Rør dejen sammen, bag dem, nyd duften fra ovnen i 25 min, lad dem køle af og SPIS dem !

De er virkelig velsmagende, og så kan man spise dem med god samvittighed. Det er muligt at udskifte alt fedtstoffet med 1½ banan - det har jeg dog ikke afprøvet. Dadlerne kan udskiftes med rosiner eller svesker.
Skulle nogen være i tvivl er opskriften fra "Power Food" af Martin Zielke





Morgenhavremuffins med dadler og appelsin

ca. 12-14 stk.

175 g havregryn
4 dl kærnemælk (jeg brugte 2 dl mælk og 2 dl yoghurt)
100 g smeltet smør
75 g sukker
2 æg
80 g dadler eller rosiner
2 økologiske appelsiner
200 g hvedemel
1/2 tsk natron
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemomme
1/2 tsk salt
Havregryn til pynt


Hak dadlerne fint. Rist havregrynene kort på en pande, under omrøring, til de er gyldne. Overhæld havregryn og dadler med kærnemælk, og lad det trække i 10 min.
Rør smør og sukker luftigt, tilsæt et æg ad gangen, og pisk et par min. Riv appelsinerne og vend skallen i dejen. Tilsæt evt. også lidt saft fra appelsinen. Rør havregrynene fra panden i. Sigt de tørre ingredienser sammen og rør dem i dejen. Fordel dejen i muffinsforme, og drys med havregryn på toppen. Bag dem ved 200 grader i 20-25 min. Spis dem samme dag.   

søndag den 16. januar 2011

Forelsket igen..

Jeg er blevet forelsket igen - Og det er jeg på bloggen Olgasmad, hvor der iøvrigt er mange mange dejlige sager. Jeg er blevet skudt i disse udsøgte Marsmallows med rice krispies. De bliver præcis som Olga skriver, luftige og karamelagtige. De bliver dog også en smule klistrede, men det gør intet, når de er sååå delicious. Jeg har efterfølgende fundet opskriften i  "Nigella Ekspres" af Nigella Lawson.




Marshmallows med Rici Krispies


Ca. 16 stk.

En pose marshmallows ( ca. 40 stk. )
12 dl rice krispies
50 g smør


Smelt smørret langsomt. Derefter tilsættes marshmallows i gryden, og smeltes langsomt, til massen er glat. Det tager lidt tid. Rør i det hele tiden. Når massen er glat tilsættes rice krispies, rør godt rundt og hæld straks massen over i en lille bradepande, smurt med olie eller brug bagepapir i bunden. Tryk massen flad med våde fingre, eller en våd dejskraber. Stil dem i køleskabet i 30 min. Skær dem ud i firkanter og pynt dem evt med smeltet chokolade. Jeg  brugte 45 g Toms 57% til denne portion.

torsdag den 13. januar 2011

Laksesatay på spyd med kartoffelvafler

Jeg holder lige en lille pause fra mit "Power Food" tema. I går fik jeg lavet mad efter min to do-liste. Jeg fik lavet laksesatay, som har stået på min liste i langt over et år. Så længe at jeg ikke kan huske, hvor jeg har opskriften fra. Kartoffelvaflerne har jeg for nylig set på bloggen Livet i rebelsig, og blev straks helt forelsket i dem. Det er en rigtig sjov, og anderledes måde at lave kartofler på. Jeg var lidt bekymret for, om de ville komme til at smage meget af "rå kartoffel", da det er en stor mængde rå revne kartofler der skal i, og da de samtidig ikke skal bage så længe, men det gjorde de på ingen måde. Som livet i rebelsig skriver, bliver det en stor portion, så jeg lavede kun en halv portion. Ud af den blev der 6 vafler. Hvis man laver en fuld portion, tror jeg sagtens de kan spises kolde, til frokost, dagen efter.







Laksesatay

4 laskefileter
4 træspyd

Satay
100 g peanuts
1/2 øko lime ( saft og skal)
1/2 chili
1 tsk karry
1 dl olie (tilsæt mere olie, hvis satayen bliver for tyk/lind)
1-2 fed hvidløg

Blend alle ingredienserne til satayen. Har du en minihakker, kan det med fordel laves i en sådan.
Lad det trække et øjeblik.
Skær skindet af fileterne, og skær dem på det lange led, så du får to smalle stykker. Sæt et spyd igennem. dem. Smør dem med et godt lag satay på alle sider og bag dem i ovnen ved 180 grader i 15-20 min.


Kartoffelvafler

4 personer


4 æg
2½ dl skummetmælk.
1 spsk olivenolie
100 g hvedemel (ca. 1¾ dl)
2 tsk fintrevet citronskal - ( dette undlod jeg, da jeg brugte en del lime i satayen)
2 tsk groft salt
friskkværnet peber
3 knuste fed hvidløg - jeg brugte 1 til en halv portion
1 kg rå, groftrevne kartofler


Pisk æg, mælk og olie sammen og tilsæt mel, citronskal, salt og peber. Vend hvidløg og kartoffel i og smag til. Tænd vaffeljernet - og vent til det bliver klar. Hæld ca. 1 dl kartoffelmasse i og fordel det på hele pladen. Luk vaffeljernet og steg vaflen i 4-5 min. (tryk ned på jernet, så den bliver stegt på begge sider, eller vend dem, hvis de bliver bagt uens ). Løft forsigtigt låget, og løft vaflen fri af vaffeljernet. Tag vaflen af og hold den varm under alufolie. Steg resten af kartoffelblandingen på samme måde.
 
Server dem sammen med laksen og limebåde.

mandag den 10. januar 2011

Filodejstærte med tomat og rosmarin (power food 3)

Jagten på filodej er nu slut. Jeg har været i Bilka, Føtex, Kvickly og SuperBest efter filodej, uden held. Hvad sker der ? Hvorfor er der ingen der vil sælge filodej ? Og hvor køber I filodej ? Har I lavet filodej selv ?
Jeg ved godt, det ikke er noget nyt produkt, det er vel fra 90érne, hvor alt fedt var bandlyst -  men det er da et super godt alternativ til fed butterdej. Dejen bliver jo helt sprød, let og lækker. Læs evt. mere om filodej HER
Nå, jeg fandt det heldigvis i Salling - Og fra "Power food" har jeg lavet filodejstærte med tomat og rosmarin. En pragtfuld madtærte, server den sammen med en frisk salat.

Filodejstærte med tomat og rosmarin


Filodej  ( jeg brugte 3 ark )
Cherrytomater ( jeg brugte 12 store økologiske cherrytomater)
2 løg  
2 spsk rosmarin ( jeg brugte kun 1 spsk, da jeg ikke ønsker en for alt kraftig smag af rosmarin)
4 æg
1 dl sødmælk
50 g revet parmesan ( jeg brugte mozzarella )
s+p

Beklæd en smurt tærteform med filodej, jeg brugte som skrevet 3 ark. Hak løg fint. Pisk sødmælk og æg let sammen, tilsæt rosmarin og s+p. Drys løget ud over tærteformen ( svits evt. løgene på panden i lidt fedtstof, før du drysser dem i tærten - det gjorde jeg), fordel de halve tomater ovenpå, hæld æggemassen i og bag tærten i ovnen i 30 min.Tag den ud og drys tærten med ost, bag den i 10 min.

Tærten før den bages.

Filkodej i ark

søndag den 9. januar 2011

Mørbrad på syltet kål med mandeltomatkompot (Power food 2)

Jeg fortsætter med opskrifter fra kogebogen "Power food", som jeg beskrev i forrige indlæg.
Mørbrad på syltet kål med mandeltomatkompot og druer. Kompotten kræver lidt tålmodighed, da den skal koge ind og blive tæt i konsistensen. Imens den koger, skal der røres flittigt i gryden - så den skal man altså være "over" ! Mørbraden blev rigtig mør og saftig, den fik kun 20 min i ovnen. Helt perfekt. Pas på med kompotten, den smager skønt, lidt af lakrids faktisk, men den bliver også ret sød, så det er ikke de store mængder der er nødvendig. Kompotten kan bruges i en sandwich dagen efter, sammen med kød og rucola. (kokketip fra bogen)

Mørbrad på bund af syltet kål med mandelkompot og druer



2 pers.

1 svinemørbrad
4 spsk. olivenolie
100 g fint snittet hvidkål/spidskål
2 tsk. eddike
2 tsk. sukker
12 stenfrie druer

Kompot

80 g sukker ( jeg brugte kun 65 g )
10 hele mandler
2 tomater
1 løg
1 kanelstang ( dette undlod jeg )
1 stjerneanis ( jeg brugte stødt anis, 1/2 tsk. )
1 fed hvidløg
2 spsk eddike
1 spsk tomatpuré


Tænd ovnen på 175 grader. Rens mørbraden for sener. Brun mørbraden af på en pande i halvdelen af olien. Brun den på alle sider. Læg mørbraden i et ildfast fad. Krydr med s + p.  Steg den i ovnen i ca 15-20 min. Saften skal være klar.
Vend kålen sammen med olie, sukker og eddike i en skål.
Kompotten: Smelt sukkeret i en gryde, til det er lysebrunt. Tilsæt de øvrige ingredienser. Rør i gryden hele tiden. efter 10-15 min er kompoten færdig - den skal være tæt i konsistensen.
Anret kålen på en tallerken, kom skiver af mørbrad ovenpå og slut af med en skefuld kompot øverst. Skær druerne i kvarte, og drys dem rundt om retten.



fredag den 7. januar 2011

Power Food 1

"Power food" af Martin Haugaard Zielke er virkelig en fabelagtig kogebog. Den formår på fineste vis at forene super sunde fødevarer i lækre, spændende og forholdsvis enkle opskrifter. Og den gør det, på en dejlig "u-hellig" måde, det vil sige at der også indgår fløde, smør, ost og sukker i opskrifterne, bare i små mængder. Opskrifterne spænder over alt fra grønt og brød til fisk,kød og desserter. Ved hver opskrift er der, meget brugbare kokketips, som fx hvilke ingredienser man i stedet kan bruge, eller hvordan enkelte dele af retten, kan bruges anderledes i andre sammenhænge.



Den første opskrift fra "Power Food" er en meget smagfuld, og grov kålsalat, med spidskommen og chili. Jeg har lavet den med hvidkål, men den kan også laves med spidskål eller savojkål. 


Hvidkålssalat med æble, rødder og spidskommen






300 g hvidkål/spidskål/savojkål
1 lille rødløg
3 røde æbler
4 store gulerødder
1 spsk spidskommen
2 spsk olivenolie
1/2 frisk chili
2 spsk balsamico
salt/peber
1/2 økologisk citron, saft og skål
purløg

Snit kål og rødløg fint. Skær rødderne i skiver med en kartoffelskræller.
Pisk olie, balsamico, spidskommen, chili samt citronskal og saft sammen til en dressing. Smag til med s+p.
Vend grønsagerne sammen med dressingen. Lad den trække 10 min. Skær æblerne fint. Anret salaten på et fad,sammen med æblerne og drys med purløg.

Kokketip: Server den med Laks til hovedret eller brug den som fyld i et pitabrød.


torsdag den 6. januar 2011

Islandsk skyr

Jeg drysser igen med de smukke, næsten funklende granatæblekerner eller perler, hvis man tør bruge det udtryk. Her ovenpå skyr. Skyr er et islandsk surmælksprodukt, som har været på markedet de sidste par år, eller måske de sidste 4. Jeg er bare lidt langsom, og har endnu ikke fået brugt eller smagt skyr. Skyr har et højt indhold af proteiner, så det skulle være meget mættende. Det synes jeg nu også det er, specielt i forhold til A-38 og alm. yoghurt. Det egner sig super godt til et lille mættende mellemmåltid med frugt, eller sammen med desserter og kager. Smagen finder jeg tilpas syrlig, og konsistensen er cremet og tyk.


Skyr med ristede speltflager og granatæblekerner.


Et par håndfulde speltflager, ristet på panden med lidt rørsukker.
 

tirsdag den 4. januar 2011

Appelsinsalat med granatæble

Min ynglings salat, her midt i vinteren, er denne appelsinsalat med granatæble. En frisk salat, med et smukt drys af granatæble. Granatæblet er dog ikke kun til pynt, da saften fra æblet, skal bruges som ingrediens i dressingen. Saften skal derfor samles op i en skål !  Jeg har fundet et klip, der viser hvordan man får kernerne ud, uden at ødelægge dem  Her   




Appelsinsalat med granatæble

1 hjerte salat
2 appelsiner
1/2 granatæble
En en stor håndfuld mandler/ pinjekerner
Basilikumblade

Dressing
Saft fra granatæblet
Saft fra 1/2 appelsin
1-2 spsk olivenolie
Salt


Skræl appelsinerne, og skær dem i tynde skiver. Skær salaten i mundrette stykker, og læg salaten på et fad. Appelsinskiverne ovenpå. Bank granatæblet med en ske, så kernerne løsner sig en smule. Flæk æblet, og "pak" kernerne ude, undgå de hvide hinder (Se link) Hak mandlerne groft. Drys med kerner og mandler. Afslut med basilikumblade. Bland dressingen, smag den til og hæld den over salaten.

Zuppa di pomodoro con mascarpone

Italiensk tomatsuppe med mascarpone. En pragtfuld mild og cremet suppe. Opskriften er fra "Mamma Moderne" hvori 12 italienske kvinder afslører deres familieopskrifter. Mange af opskrifterne er ret enkle, og nemme at gå til.



Tomatsuppe med mascarpone

4. pers.

4 spsk olivenolie
1 løg
2 porrer
2 fed hvidløg
2 gulerødder
2 kartofler
1 kilo modne tomater eller 3 dåser flåede tomater. ( Jeg brugte begge dele. 2 dåser tomater, samt 4 store friske tomater )
140 g koncentreret tomatpuré
1 liter grønsagsbouillon
125 g mascarpone (Ifølge opskriften kan man nøjes med 50 g, så bliver suppen mere "let" )
s+p
Frisk basilikum og frisk oregano ( Jeg brugte tørret oregano, ca 2 spsk. )
Eventuelt en frisk rød chili.

Hak løg, porrer og hvildløg. Sauter dem ved svag varme i olien, indtil grønsagerne bliver bløde. Riv gulerødder og kartoflerne og kom dem i gryden. Sauter videre i 5 min. Tilsæt bouillon, tomatpuré, samt tomater ( som skæres i skiver, hvis de er friske) og evt. frisk finthakket chili. Lad suppen simre i 20 min. Tilsæt mascarpone lidt ad gangen, blend suppen og smag den til med basilikum og oregano.
Server den med groft brød.


søndag den 2. januar 2011

Nytårsmenu fra SanGiovanni

Nu må jeg lige følge op på nytårsmenuen fra SanGiovanni, og store roser skal den bestemt tildeles. For det første var råvarerne helt i top, hvilket selvfølgelig smitter af på smagen. Sammensætningen af de enkelte retter var, for det andet, også helt i top. For det tredje var mængden af mad passende, så ingen gik sulten fra bordet. Hvad jeg dog vil give flest roser for, er at man på ingen måde kunne fornemme at  90 % af menuen var lavet på forhånd, alt var friskt og lækkert. Med menuen fulgte en udførlig beskrivelse af arbejdsgangen, for de få ting vi selv skulle lave, og der var desuden forslag til anretning. Det eneste der, efter min mening, ikke var helt godt, var tilbehøret til hovedretten. Her fik vi et meget stort stykke bagt fennikel, hvilket virkede meget voldsomt og dominerende. De syltede løg, var meget syrlige, for syrlige efter min smag. Men alt i alt, en rigtig lækker "take away" oplevelse fra SanGiovanni i Aalborg. Jeg har skrevet flere kommentarer under billederne. Link til SanGiovanni findes under min linkliste.

Forret:
Skalstegt middelhavstun marineret med urter, hertil cremet suppe af porre og jordskokker tilsmagt med trøffel og sprøde croutons

Suppen var tilpas pureret, med en smule "bid". Croutonerne var mere søde og bløde end normalt, hvilket var rigtig lækkert.

Tun helt veltilberedt.



Hovedret:
Velmodnet oksemørbrad toppet med tapanade af svampe. Hertil kraftig sauce af frisk rosmarin, dagens grønt fra Torvet i Parma og kartoffel ”lasagne”

Mør og saftigt oksemørbrad. Kartoffellasagnen var cremet og sprød i overfladen. 


Dessert:
SanGiovannis mørke og rige chokoladekage toppet med mousse af hvidchokolade, hertil syltede julefrugter og hjemmelavet italiensk pistacieis


Chokoladekagen var lidt tung, tilgengæld var pistacieisen GUDdommelig. De syltede julefrugter overraskede mig, og var virkelig lækre, og smagte herligt sammen med kagen, men jeg ville nok ikke selv ha´sat det sammen med pistacieis. Jeg ville ha valgt en af delene.